Pijn is één van de meest voorkomende klachten in de zorg. Daarnaast doen zorgverleners patienten ook pijn tijdens ingrepen en behandelingen. Denk hierbij aan verbandwissels bij patienten met brandwonden, het recht zetten van een breuk, beenmerg puncties bij leukemie, het inbrengen van een infuus of afname van bloed. 

De belangrijkste peiler in de behandeling van pijn is medicate. Daarnaast zijn er vele middelen en technieken die als toevoeging gebruikt worden om de pijn en pijn er varing te verminderen.

Afleiding is een goedkope en effectieve toevoeging om minder pijn te ervaren. Een ‘nieuw’ speler op de digitale afleidingsmarkt is Virtual Reality (VR). Zeker door komst van (goedkope) Head Mounted Displays (HMD) waar een telefoon in gedaan kan worden is VR een bereikbare toevoeging aan de pijnbehandeling in het ziekenhuis. 

Het gebruik van VR is het meest bestudeerd bij brandwonden patienten. Het geeft tijdens de verbandwissel minder pijn en angst wanneer wordt vergeleken met de standaard behandeling. Ook als vergeleken wordt met een behandeling waarbij patienten een computerspelspelen of TV kijken blijkt dat de HMD-VR groep minder angst en pijn beleeft. Daarnaast blijken patienten de behandeling ook nog eens als veel korter te ervaren dan zonder HDM-VR. 

Een ander goed onderzocht gebied is het gebruik van VR tijdens bloedprikken bij kinderen. Ook hier lijkt het gebruik van VR effectief. Kinderen met een HDM-VR op en een verdovende zalf gaven veel minder pijn en angst aan dan kinderen die alleen de verdovende zalf kregen (standaard therapie). 

Desondanks dat medicatie de belangrijkste peiler in de pijnbehandeling blijft is het toevoegen van HMD-VR een goede om patienten minder pijn te laten ervaren bij acute pijn. (bron: geneeskunde.com)

Categorieën: Virtual Reality

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud